Bust de Francesc Macià
Sant Vicenç de Castellet

A la zona enjardinada de la plaça Generalitat, a prop de l'Avinguda Secretari Canal.

Felip Carmona
    Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, Plaça de l'Ajuntament, 10. 08295 SANT VICENÇ DE CASTELLET
    María del Agua Cortés Elía. / OPC

Bust de pedra que representa a Francesc Macià. El 20 de desembre de 1931 el president de la Generalitat Republicana, Francesc Macià, junt amb Lluís Companys, van visitar Sant Vicenç per la inauguració del Centre de l'Esquerra Republicana, al carrer Pi i Maragall nº 35, actual Armengol. Per tant Sant Vicenç té un lligam històric amb aquest president i el bust és una manera de retre-li homenatge. Inscripcions: Francesc Macià i Llussà. 1859-1939. President de la Generalitat de Catalunya. 1931-1933. Catalans...! a Francesc Macià.

L'any 2011 es va instal·lar una senyera gran a la plaça.

El bust de Francesc Macià va ser esculpit per Felip Carmona, artista santvicentí, essent instal·lat a la plaça de la Generalitat. El bust va patir diverses bretolades; primer va ser robat i recuperat, després va aparèixer el bust sense cap, recuperant-se també; també havia sofert danys degut a les pluges i accions meteorològiques. Per això l'Ajuntament el va fer restaurar pel mateix escultor l'any 2000 essent retornat al seu lloc per la Festa Major d'Hivern, Així com es va instal·lat un focus per il·luminar a la nit.

LARGO, J. (2000). El bust de Francesc Macià torna al seu lloc. El Breny, festa Major 2002.