L'Àngel de Castellet
Sant Vicenç de Castellet

XXI
    Antolina Vilaseca
    Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, Plaça de l'Ajuntament, 10. 08295 SANT VICENÇ DE CASTELLET
    María del Agua Cortés Elía

L' àngel de Castellet és una obra d'Antolina Vilaseca, en la que destaquen dues referències locals : Montserrat i Castellet. A la pàgina web de l'artista explica: "Com ésser dotat d'ales, l'àngel és la representació de las forces invisibles que relacionen el mon manifestat amb els orígens. Simbolitza l'espiritualitat i l'elevació, essent un element utilitzat pels artistes des de al menys 4.000 anys a. C., i se'ls pot trobar representats en formes quasi idèntiques a les cristianes a las coves budistes d'Ellora (Índia). L'àngel apareix damunt la muntanya de Castellet, emblema de Sant Vicenç,. Tota muntanya és però, un condensador d'energies que, sorgint de la terra, s'eleva cap el cel. En el conjunt de l'obra apareixen elements carregats de simbologia: el peix, animal de riquíssima significació, tant per la seva pertinença a l'aigua, origen de la vida, com per la dimensió divina que el cristianisme li ha atorgat. Aigua i peix apareixen al cel desproveïts de la seva condició material i reintegrats a l'univers únic dels orígens del mon i la vida. Apareix també un ull, un element que el cristianisme utilitza com a representació de Deu. Però l'ull és sobretot, la capacitat de "veure" més enllà de lo habitual. Clarividència en resum. L'Àngel duu a la ma una estrella, figura representativa de la nit, de l'inconscient, de la intuïció. A la vegada, l'estrella és punt de referència, guia i lluminària". Porta la inscripció: Àngel de Castellet. Autora: Antolina Vilaseca. Realització: Serralleria Castelló. Donada al municipi pels seus autors. 2001. Any del Mil·lenari.

L'escultura va ser donada per l'artista Antolina Vilaseca i la serralleria Castelló el 25 de maig de 2002, com a aportació a la celebració del Mil·lenari del poble. L'Ajuntament és el propietari i s'encarrega de les tasques de manteniment. Es van cedir també els drets de reproducció, així es va fer una edició de cartells. El valor de la peça és de 7.000 €, tot i que va ser donada gratuïtament a l'Ajuntament. Antolina Vilaseca és una artista que realitza gravats en el seu taller Trama a Sant Vicenç de Castellet des de l'any 1995. En el taller també hi participa la seva filla Teresa Montsech Vilaseca.