Bosc de can Català
Granollers

Sector sudoest del terme municipal. A la Serra de Ponent. Camí de can Riba de la Serra.
    Emplaçament
    Carretera de Montmeló (BV-5003), en direcció sud, cap a la masia de can Riba de la Serra. I travessar via del tren.
    121

41.57451
    2.26514
    438737
    4602797
    08096 - 336
    Arbre o arbreda d'interès
    SERVEI DE MEDI AMBIENT I ESPAIS VERDS (2004). Pla Especial de Protecció del Patrimoni Natural de Granollers. Catàleg dels Espais Naturals d'Interès Municipal (ENIM). Aprovat el 21/09/2004. Núm. Catàleg: ENIM-02. Publicat al DOGC núm. 4223, el 13/09/2004.
    ENIM_02
    08095A012000750000KM
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

Espai natural amb una zona de bosc que està emplaçat prop de les masies de can Riba de la Serra i can Català, al sector nordest del Circuit de Catalunya. De fet, el bosc pertanyia a la masia de can Català (avui ja desapareguda). El Bosc de can Català està inclòs en el Catàleg dels Espais Naturals d'Interès Municipal (ENIM), amb el número 10. Aquest espai presenta dos hàbitats ben diferenciats:

Una pineda de pi blanc i roure martinenc fortament afectada per les activitats humanes properes.

Un torrent amb pins i alzines, així com lledoners en les contrades més humides, que desemboca al riu Congost.

Anys enrere era una paisatge agroforestal característic de la zona del Pla de Palou. La construcció del Circuit de Barcelona-Catalunya va reduir en quasi dues hectàrees la seva superfície i al llarg dels anys l’entorn s’ha anat antropitzant encara més amb l’ampliació de la zona industrial. Malgrat això, la seva ubicació a mig camí del riu Congost i la Serra de Ponent fa que tingui un alt valor com a espai de connexió ecològic (fitxa ENIM-02).

L’any 2018 es va desviar una bona part del torrent degut al desenvolupament urbanístic del polígon industrial de Cal Gordi-Can Català. Les mesures de compensació aplicades han permès recuperar una bona part de la naturalitat d’aquest paratge mitjançant l’ampliació de la llera, la revegetació de la riba, les mesures de contenció de l’erosió fluvial, la construcció d’un pas de fauna per sota de la carretera BV-5003 i la retirada dels horts incontrolats.

ROMERO, F. Xavier et al. (2000) Turisme naturalista. Granollers: Taller d'Ocupació "la Font". Document mecanografiat.

SERVEI DE MEDI AMBIENT I ESPAIS VERDS (2004). Pla Especial de Protecció del Patrimoni Natural de Granollers. Catàleg dels Espais Naturals d'Interès Municipal (ENIM). Aprovat el 21/9/2004. Fitxa del Catàleg: ENIM-02.