Borrassers
Lluçà

Sector nord del terme municipal
    A 3200 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 6'850

La vegetació cobreix la façana est i la teulada es troba en mal estat.
    Jordi Compte i Marta Homs

Borrassers està situada en un pla elevat a l'est de la riera Lluçanès i a l'oest de la Casanova de la Vila. Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis fruit de diverses ampliacions i nombroses estructures ubicades al voltant. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades i coronada amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. La façana principal, orientada al nord forma un queixal a causa d'un volum adossat a la meitat esquerra. Conté únicament una obertura, un portal emmarcat amb pedra bisellada amb la data erosionada de 16 - - inscrita a la llinda junt amb una creu. La façana oest conté una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada a la planta baixa i dues finestres de la mateixa tipologia al primer pis. La façana sud conté una estructura adossada a la meitat dreta, bastida amb murs de maçoneria de pedra i parcialment aterrada. A la part esquerra hi manca una part del mur de càrrega, provocant un forat. La façana est conté una estructura adossada a la meitat dreta i es troba completament coberta de vegetació, deixant intuir algunes obertures emmarcades amb pedra treballada. Uns metres a l'oest de la masia hi ha una pallissa de dos nivells bastida amb murs de maçoneria de pedra i amb les obertures emmarcades amb maó. Al nord també hi havia nombroses estructures bastides amb murs de maçoneria de pedra tot i que actualment aterrades.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals (Pla Especial Urbanístic 2014).

Borrassers es troba documentada en el cadastre de les cases de Lluçà de l'any 1716.

AJUNTAMENT DE LLUÇÀ (2014) Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació. Pla Especial Urbanístic (text refós). Lluçà: Ajuntament de Lluçà.

Cadastro de las casas de Llussà terme de Llussanès (any 1716). Arxiu de la Corona d'Aragó.