Borrassers Lluçà

Sector nord del terme municipal
A 3200 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 6'850

XVII
La vegetació cobreix la façana est i la teulada es troba en mal estat.
Jordi Compte i Marta Homs

Borrassers està situada en un pla elevat a l'est de la riera Lluçanès i a l'oest de la Casanova de la Vila.
Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis fruit de diverses ampliacions i nombroses estructures ubicades al voltant. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades i coronada amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
La façana principal, orientada al nord forma un queixal a causa d'un volum adossat a la meitat esquerra. Conté únicament una obertura, un portal emmarcat amb pedra bisellada amb la data erosionada de 16 - - inscrita a la llinda junt amb una creu.
La façana oest conté una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada a la planta baixa i dues finestres de la mateixa tipologia al primer pis.
La façana sud conté una estructura adossada a la meitat dreta, bastida amb murs de maçoneria de pedra i parcialment aterrada. A la part esquerra hi manca una part del mur de càrrega, provocant un forat.
La façana est conté una estructura adossada a la meitat dreta i es troba completament coberta de vegetació, deixant intuir algunes obertures emmarcades amb pedra treballada.
Uns metres a l'oest de la masia hi ha una pallissa de dos nivells bastida amb murs de maçoneria de pedra i amb les obertures emmarcades amb maó. Al nord també hi havia nombroses estructures bastides amb murs de maçoneria de pedra tot i que actualment aterrades.

Borrassers es troba documentada en el cadastre de les cases de Lluçà de l'any 1716.

Cadastro de las casas de Llussà terme de Llussanès (any 1716). Arxiu de la Corona d'Aragó.