Blasó dels Amigant
Castellgalí

Commemoratiu
    BCIN decret 571/63
    Ajuntament de Castellgalí, Av. Montserrat s/n. 08297 CASTELLGALÍ
    Cortés Elía, Maria del Agua

Ca l'Amigant és un immoble situat al bell mig del casc antic, a la plaça principal del poble, davant la parròquia. La planta baixa, amb accés des del carrer Manresa, alberga el Museu Municipal, mentre que el pis, amb accés des de la Plaça Catalunya, alberga el Casal Cultural de Castellgalí. A la façana oest, la llinda principal te la inscripció 16IHS84 (1684 Iesus Hristus), sota una creu; també hi ha, sota un ull de bou, l'escut de la família Amigant. Es tracta d'un escut tallat en pedra, de tipus nobiliari amb un cercle central amb dues mans que s'agafen en senyal d'amistat (Amigant). La part externa de l'escut està envoltada de volutes que l'emmarquen, rematat a la part superior per una figura humana dempeus que subjecta una ploma a una mà i un bastó de fusta a l'altra.

La casa de l'Amigant era un antic hostal situat al camí ral. Tot i que les dades documentals que es conserven d'aquesta casa són de finals del segle XVII, molt probablement ja existia anteriorment. L'any 1673 Josep d'Amigant i Ferrer, primer comte de Fonollar, comprà el castell de Castellgalí a la família Bolet (que també havia adquirit la jurisdicció del castell als Rajadell). Aquesta família d'origen Manresà, foren els senyors de Castellgalí fins l'abolició dels senyorius feudals per les Corts de Cadis. Josep d'Amigant i Ferrer prengué possessió pública de Castellgalí el 5 d'octubre de 1673. El 1711 el rei Carles III li concedí el títol de comte de Fonollar. Va tancar l'Hostal situat al peu del camí Ral per convertir-lo en la seva casa senyorial el 1684 va convertir l'immoble en residència senyorívola, segurament perquè el castell estava en runes, però mai la va habitar, i en modificar l'estructura original va posar el seu escut a la façana. Va afavorir la fe cristiana fent portar les relíquies dels patrons del poble i va vendre les parceles del camí ral per formar el nucli urbà. El seu germà Francesc, canonge i vicari general de Barcelona, donà les relíquies de Sant Honest el 27 de juliol de 1673 i va convertir aquest sant junt a Sant Repel·lió en copatrons del poble. Al 1880 els hereus dels Amigant foren els Despujol, marquesos de Palmerola. Els Amigant sembla que no van viure mai en aquesta casa, de fet el 1763 van llogar la casa de l'Hostal a altres persones (AVM). Actualment l'edifici és de l'Ajuntament de Castellgalí. El museu es va inaugurar el 5 de maig de 1991; el Casal de Cultura es va inaugurar el 25 de novembre de 2002. La part que ocupa el local social era l'antic Hostal Cafè de Castellgalí i en les seves sales es celebraven balls i projeccions de cinema a principis del segle XX.. Actualment hi ha ubicat el Punt d'Informació Joves, s'organitzen xerrades, hi ha sales per reunions d'entitats, sala d'ordinadors.

Ginesta i Batllori, S. (1987). La comarca del bages. Publicacions Abadia de Montserrat.