Senyal de pas de cavalleries a ca l'Amigant
Castellgalí

Una part del relleu ha caigut recentment.
    BCIL acord Ple consell Comarcal 11-6-2001.
    Ajuntament de Castellgalí, Av. Montserrat s/n. 08297 CASTELLGALÍ
    Cortés Elía, Maria del Agua

En un dels carreus de la façana lateral de ca l'Amigant, tocant al carrer Manresa, hi ha un alt relleu on hi ha representat un èquid. Es troba en mal estat de conservació ja que pel pas del temps ha quedat bastant desfigurat el relleu tot i que encara es distingeix amb claredat.

La casa Amigant era un antic hostal situat al peu camí ral de Barcelona a Manresa que passava per Castellgalí seguint l'actual carrer Manresa. Al 1673 la família Amigant comprà l'immoble a la família Bolet (que també havia adquirit la jurisdicció del castell als Rajadell). En Josep Amigant i Ferrer, primer comte de Fonollar, va prendre possessió de Castellgalí el 1673. El 1684, data al llindar de la porta, va convertir l'immoble en residència senyorívola, segurament perquè el castell estava en runes. Anteriorment la casa havia fet la funció d'hostal de camí i la senyal de la cavalleria podria indicar als viatgers el pas del camí o bé el lloc en el que es podien deixar les cavalleries a la part de darrera de la casa-hostal.

Ginesta i Batllori, S. (1987). La comarca del bages. Publicacions Abadia de Montserrat. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya , 1985.