Senyal de pas de cavalleries a ca l'Amigant
Castellgalí

  Bages
  Nucli antic. Can Amigant, c/ Manresa nº 2.
  Emplaçament
  Al centre del nucli antic de Castellgalí

  Coordenades:

  41.67645
  1.83936
  403392
  4614505
  Número de fitxa
  08061-46
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Segle
  XVI-XVII
  Estat de conservació
  Regular
  Una part del relleu ha caigut recentment.
  Protecció
  Legal
  BCIL acord Ple consell Comarcal 11-6-2001.
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA nº 16427.
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Castellgalí, Av. Montserrat s/n. 08297 CASTELLGALÍ
  Autoria de la fitxa
  Cortés Elía, Maria del Agua

  En un dels carreus de la façana lateral de ca l'Amigant, tocant al carrer Manresa, hi ha un alt relleu on hi ha representat un èquid. Es troba en mal estat de conservació ja que pel pas del temps ha quedat bastant desfigurat el relleu tot i que encara es distingeix amb claredat.

  La casa Amigant era un antic hostal situat al peu camí ral de Barcelona a Manresa que passava per Castellgalí seguint l'actual carrer Manresa. Al 1673 la família Amigant comprà l'immoble a la família Bolet (que també havia adquirit la jurisdicció del castell als Rajadell). En Josep Amigant i Ferrer, primer comte de Fonollar, va prendre possessió de Castellgalí el 1673. El 1684, data al llindar de la porta, va convertir l'immoble en residència senyorívola, segurament perquè el castell estava en runes. Anteriorment la casa havia fet la funció d'hostal de camí i la senyal de la cavalleria podria indicar als viatgers el pas del camí o bé el lloc en el que es podien deixar les cavalleries a la part de darrera de la casa-hostal.

  Ginesta i Batllori, S. (1987). La comarca del bages. Publicacions Abadia de Montserrat. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya , 1985.