Benedicció de les cases "Salpàs"
Canyelles

Cases de Canyelles

Sense accés
    Josep Anton Pérez

Ritus religiós que es realitzava el dilluns i dimarts de Setmana Santa i que consistia en què el mossèn recorria totes les cases de Canyelles que ho demanaven per tal de ser beneïdes. S'iniciava a una de les cases on el capellà beneïa els plats de sal que portaven els veïns i un gerro d'aigua. Amb la sal i l'aigua barrejada el capellà anava passant per les cases que ho sol·licitaven, s'iniciava el recorregut dilluns al matí per les masies de dalt i a la tarda per cases del poble i dimarts al matí per les masies de baix. A cada casa el capellà enganxava una cullerada de la pasta (sal i aigua beneïdes) en una de les parets de la casa. A cada llar que anaven els escolans recollien donatius que sovint eren ous.

El contingut d'aquesta fitxa ha estat possible gràcies als testimonis orals directes dels senyors Marcel Bertran i Tonet Hill.

No es coneix amb exactitud quan es començà a fer. Es deixà de fer als anys 80, amb la marxa de Mn. Tort. Aquest ritus recorda, segons la tradició cristiana, el pas de l'àngel exterminador, que matà a tots els primogènits egipcis, respectant aquells, les cases dels quals estaven marcats amb la sang de l'anyell que era el símbol de la Pasqua.