Bassals del Torrent del Salt Rajant
Matadepera

  Vallès Occidental
  Torrent del Salt Rajant
  Emplaçament
  Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac
  805

  Coordenades:

  41.63505
  2.01577
  418024
  4609725
  Número de fitxa
  08120 - 325
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Titularitat
  Privada
  08119A006090070000YF
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Bassals naturals formats per l’erosió natural en una llesca del torrent del Salt Rajant on aflora la roca.

  L’accés es fa pujant des de Can Robert tot vorejant pel camí, a mà esquerra, la Carena de l’Estret i les Feixes de Can Pobla. Arribats a una bifurcació, just abans el darrer tram fins a Can Pobla, hi ha un camí a mà dreta, en perfecte estat de conservació. Correspon al traçat original que travessant el torrent, i el Revolt Rodó, conduïa fins a l’antic mas.

  Després d’uns metres, es localitza el revolt amb un pont de factura moderna, fet de formigó, sense barana. Es pot accedir als bassals, baixant pel marge fins al mateix llit.

  Es documenten un total de quatre cassoletes naturals; la primera d’elles al dessota del pont. Mesura dos metres de llargària i en un dels costats s’hi ha aixecat un muret de pedra d’un pam d’alçada collat amb ciment per retenir l’aigua. Els tres restants es troben al dessota mateix, esglaonats de manera natural, un dessota de l’altra, seguint l’orografia del terreny.

  Si bé, serveixen d’abeurador pels animals, en èpoques antigues permetia al pagès tenir un punt d’aigua fixe, sempre i quan hagués plogut. Però la seva proximitat amb el mas i la facilitat d’accés fa pensar en un aprofitament per rentar la roba de casa.

  Aquest aprofitament de les cassoletes en el llit dels torrents està documentat pel mateix autor al municipi d’El Pont de Vilomara i Rocafort, concretament a Ca n’Arbocet

  SUADES, Ramon; SENYAL, Jordi (2020). Mapa Interactiu de Sant Llorenç del Munt i serra de l’Obac.