Balma de l’SMOC
Matadepera

Cingles dels Cavalls
    Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac

Jordi Montlló Bolart

La balma de l’SMOC, està situada a la zona immediatament inferior del Cingle dels Cavalls; al capdamunt de la canal que travessa el cingle del Pont de Roca del Mas Pas de Can Pobla, a tocar de varies vies d’escalada.

L’accés és fa pujant pel camí que mena des de Can Robert a Can Pobla. Just a mà esquerre, entre l’avenc del Club i l’avenc del Tim, conegut com el Revolt dels Petons, i abans d’arribar a l’antic camí que conduïa al mas, franquejant el Torrent del Salt Rajant, hi ha un corriol, un antic camí que permetia accedir a les feixes i al forn del calç del Bolet (nom rebut pel cingle que té al damunt mateix). Un cop en aquest punt, pujar pel dret i al capdamunt resseguir la paret del cingle a mà dreta, en direcció nord-est  fins localitzar un roquissar estret per la qual cal grimpar fins a la cavitat.

La cavitat té uns quatre metres de profunditat, amb colades i protuberàncies càrstiques. Entrant a mà dreta hi ha varies escletxes sense poder determinar la fondària exacta. El sòl presenta estrat de sedimentació.

El nom està relacionat amb les sigles d’un grup de joves muntanyencs que la descobriren durant els anys quaranta, i freqüentaren fins ben entrat els anys cinquanta del segle XX, anomenats la  “Secció Muntanya Optimista Club”. El grup estava format per quatre  joves,  en Pitu Millanes, en Federic, en Manel i l’Antoni.

Després de la descoberta, en plegar els dissabtes de la feina se n’hi anaven a dormir. La van habilitar amb un llum d’oli que guardaven en una excletxa del sostre, que anys després en Pitu, amb el seu fil, l’escalador Marcel Millanes recuperaren.