Balma de Can Pobla
Matadepera

Can Pobla
    Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac

Jordi Montlló Bolart

La Balma de Can Pobla està situada en el vessant sud del massís de la Mola, a una cinquantena de metres dessota de la Cova del Frare. L’accés es fa pujant pel dret, entremig de la vegetació, un cop passada la casa de Can Pobla fins que es localitza una gran paret molt recta totalment dissimulada per la vegetació.

El seu estrat més bla, situat a la base forma una cavitat més o menys circular d’uns sis a set  metres de diàmetre. Des de l’interior s’aprecia un rebaix general del nivell original del sòl.

L’entrada està murada pels dos costats, deixant una obertura central que mesura 1’70 m d’alçada per uns 0’90 d’amplada màxima. La disposició actual de les pedres que componen el mur esquerra (del qual manca el brancal) semblen indicar, que fou refet a posteriori. Pel costat interior, aquest mur serveix, en part, de xemeneia, raó per la qual una part del sostre de la cavitat presenta una capa d’ennegriment.

Al fons de la balma, concretament a la part posterior esquerra, s’hi observa una obertura fermada i murada més bastament. Mentre que en la paret del fons, s’observa un broc; un petit orifici circular que surt d’una concreció calcària per on sembla haver degotejat aigua. Un pedrís retallat a la mateixa paret, just per sota, indicaria la presència d’un punt d’aigua.

La balma està situada en el contrafort de la Mola, al costat d’altres abrics naturals i la cova del Frare, entre la canal de Can Pobla i el camí dels Monjos. A excepció dels Òbits que sembla ser la més gran, les altres, com l’anomenada Cova Negra o la balma o corral de Can Pèlacs, són balmes de poca profunditat afectades per una intensa fracturació que ha provocat en llarg del temps la caiguda de blocs paral·lelepipèdics de grans dimensions.

Els abrics rocosos són indrets naturals que han pogut servir de refugi tant per animals com per a l’home durant milers d’anys, de manera permanent com ocasional. Els sediments o dipòsits que s’hi localitzen resultat de les diferents ocupacions se sobreposen els uns sobre uns altres. Només amb una excavació arqueològica autoritzada, aquests indrets poden aportar informació respecte a una possible ocupació humana.

ESQUERDA RIBES, Mateu (2004). La “Cova de les Creus”, la “Cova de la Pujol”, i ell despoblat de “la Cova” al terme de Cogul. Aportació al coneixement de l’habitat medieval i modern en balmes. Dins IV Trobada d’Estudiosos de la Comarca de les Garrigues, p. 37-56.

SUADES, Ramon; SENYAL, Jordi (2020). Mapa Interactiu de Sant Llorenç del Munt i serra de l’Obac.