Bassa del molí de la Llavina
Montseny

  Vallès Oriental
  Molí de la Llavina

  Coordenades:

  41.77402
  2.37944
  448425
  4624872
  Número de fitxa
  08137 - 76
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XI-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPEC 899665
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08136A006000140000RT
  Autor de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

  La bassa del molí de la Llavina està situada al sud oest del molí. Es tracta d'una construcció allargassada excavada en el terreny natural i parcialment feta amb pedra lligada amb argamassa i està revestida amb morter de calç. Al fons l'aigua segueix per un rec fins a arribar al pou del molí. S'omple amb aigua de la Tordera, que és desviada aigües amunt i que hi és conduïda a través d'un rec excavat al terreny al primer tram i amb lloses de pissarra al segon.

  El molí de la Llavina es remunten a l'any 1084. La falta d'hereu va fer que a finals del segle XVIII perdessin el nom. Va ser un fill cabaler de la Llavina, Gabriel Llavina qui al segle XV va anar a viure al Molí de la Llavina del Montseny; i amb els anys va canviar el nom del que fins aleshores era el Molí del Cup de l'Ollic. Com era habitual, el molí es va restaurar en diverses ocasions, després que quedés malmès per una avinguda d'aigua. A dins del molí s'hi conserva una inscripció que diu "RESTAURADO POR RAFAEL CASTAÑE 1897"

  CORTADELLAS, X.; PUJADÓ, J.; REVÉS, I. (2021). Arrelats: les famílies més antigues de Catalunya. La Bisbal d’Empordà: Edicions Sidillà.

  Inventari del Patrimoni Arquitectònic del Parc del Montseny. Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona  (1997).

  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Montseny (Vallès Oriental). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

  Inventari del patrimoni etnològic del Montseny (IPEC). Generalitat de Catalunya. 1995-1999.