Bassa de Can Saboia
Fogars de la Selva

    Polígon 11 Parcel·la 103
    Emplaçament
    Veïnat de Sant Corneli
    96

    Coordenades:

    41.71667
    2.67014
    472561
    4618372
    Número de fitxa
    08082 - 91
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    08081A010000010000BX
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    La bassa de Can Saboia està situada a mà esquerra mateix de la feixa de conreu que la casa disposa al seu davant. S’hi accedeix des de l’interior de la finca i des del camí de terra que hi ha a mà esquerra del barri. Presenta una forma poligonal. Està construïda en una zona d’argiles, excavada directament del sòl i compactada, fet que li proporciona una impermeabilització natural. Té una capacitat de tres milions de litres que a través d’una bomba extractora permet obtenir aigua per al rec dels diferents conreus de la finca. L’accés a la bassa es fa per un barriet situat en un dels costats. S’hi accedeix a través d’una passarel·la de fusta que permet arribar fins a la bomba. Tot el perímetre està protegit per un filat.

    Tot i que aquesta bassa és moderna i realitzada emprant una màquina excavadora, l'aprofitament de l'aigua ha estat una preocupació constant per l'home que ha enginyat tota mena de construccions, anomenades populars, disperses en el medi rural i constitueix per tant, una manera d'entendre el paisatge, com el resultat de l'empremta humana sobre el medi natural. Aquest és divers i per tant presenta unes característiques determinades i alhora ofereix uns recursos que condicionen la vida de les persones que viuen en aquell paisatge. Les condicions orogràfiques, climatològiques i geològiques, com el tipus de pedra, de terra o la disponibilitat d'aigua expliquen l'existència de determinats tipus de construccions en un indret o en un altre. Les basses, construïdes en pedra seca, o segellades amb argamassa, aèries o excavades a la roca o en un marge per l'aprofitament de l'aigua de pluja són un exemple de la superació de l'home per viure i conrear en llocs que d'altre manera serien totalment inhòspits. Fins fa poc la prioritat de la gent que treballaven al bosc, a la muntanya (pagesos, carboners, caçadors, pastors o llenyataires) era la de conèixer els recursos hídrics propers i disposar d'una captació d'aigua o una font, encara que el cabal fos intermitent i mínim. Can Saboia és un exemple de coneixement i aprofitament dels recursos naturals del territori. Es va construir a principis dels anys noranta del segle passat per poder disposar d’aigua.

    AJUNTAMENT DE FOGARS DE LA SELVA (2012). Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable; dins Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal de Fogars de la Selva.

    FUGAROLAS i MASÓ, Jaume i VILÀ i CAMPS, Josep (2007). Fogars de La selva, temps ha. Fogars de La Selva: Edició dels autors.