Bassa de Can Ramonet
Rellinars

Sector les Cases

Amb les pluges s'omple d'aigua.
    Marc Malgosa Montserrat, Joan Soler Gironès i Marc Samper Gispert

Bassa excavada directament al sòl, aprofitant les característiques del terreny planer i favorables a la impermeabilització natural.

Es troba situada en una clariana que hi ha a tocar de les ruïnes de Can Ramonet, on encara hi podem trobar dues tines molt ben conservades, seguint el corriol que baixa de Les Cases i la Pallissa, 300 mt direcció sud i la pista inferior que ve de les Boades i enllaça amb la de les Cases.

Aquesta bassa s’omple directament amb aigua de pluja, i sovint a l’estiu s’asseca completament.

Té una forma arrodonida, amb un diàmetre aproximat entre 6 i 7 metres i una fondària màxima d’un metre. Aquesta bassa l’aprofiten com abeurador els animals, per les petjades que sempre hi ha al fang.

La vegetació dominant en aquesta contrada és el Pi Blanc (Pinus halepensis), l’Alzina (Quercus ilex) i el Romaní (Rosmarinus officinalis).

Aquest element consta en el cadastre en terres de Les Cases, Rellinars.

Anys enrere si podien trobar exemplars de nenúfars (Nymphaea spp.), avui inexistents.

La presència d’aquesta bassa s’explica per l’activitat vitivinícola que hi havia a Rellinars a mitjans del segle XIX. Situada al costat de les Tines de Cal Ramonet, probablement totes les feixes del voltant eren vinyes. L’aigua era imprescindible per ensulfatar la vinya amb el caldo bordelès, que és com es coneixia la barreja de sulfat de coure i calç.