Barraca de la Morella
Rellinars

Pista que voreja la Morella pel sud

Un llentiscle l’ha protegit.
    Marc Malgosa Montserrat, Joan Soler Gironès i Marc Samper Gispert

Barraca de pedra seca situada al marge de muntanya de la pista que voreja el Turó de la Morella pel seu vessant sud.

Barraca en bon estat, en part per estar pràcticament coberta per un llentiscle que bloqueja l'entrada. Té un conjunt vertical de cocó i fornícula, amb una finestra rectangular a la part nord-est. Al seu marge dret hi ha com la restes d'un corralet, amb un petit mur mig enderrocat. Es tracta d’una construcció de pedra seca de planta circular. La porta està perfectament orientada a sud i amb una llinda plana, mesura 60 cm d’ample per 85 cm d’alçada. La coberta és de falsa cúpula, no sembla restaurada, i li falta la llosa superior. L’interior de la barraca té un diàmetre aproximat d’uns 200 cm i una alçada de 140.

Barraca inventariada per l'Observatori del Paisatge de Catalunya dins el projecte Wikipedra de construccions de pedra seca, amb el codi número 21924.

La barraca de pedra seca consta en el cadastre dins d’una via de comunicació de domini públic.

L'aprofitament dels materials de l'entorn per a fer murs, marges o barraques, resultat entre d'altres de les tasques de despedregar els camps, és característic dels paisatges de pedra seca.

MALGOSA MONTSERRAT Marc, SAMPER GISPERT Marc i SOLER GIRONÈS Joan (2021) “Rellinars a les teves mans”, guia excursionista i geogràfica. Edita Ajuntament de Rellinars

Mapa Topogràfic municipi de Rellinars, escala 1:7500, inclòs dins la guia excursionista i geogràfica de “Rellinars a les teves mans” (2021)

MONTLLÓ BOLART, Jordi - Mapa de patrimoni cultural i natural de Rellinars (Vallès Occidental) - Juliol 2019 - Coordinació Area de Cultura DIBA.