Barri de les Masies
Pallejà

Passeig de les Masies
    A ponent del Passeig de les Masies, entre aquesta via i el Noviciat.

XVII-XX
    Ainhoa Pancorbo Picó

Zona on es concentren gran part de les masies històriques del municipi, a ponent del nucli urbà, a la falda de les Planes.

Si bé les Masies de les Planes es trobaven escampades arreu del terme, el barri de les Masies es va formar separat del nucli urbà. Amb una vintena de masies aproximadament en origen, el barri es considera que començava a l’altura de l’església parroquial.

La gran majoria, llevat de la Torroja, no eren de grans dimensions  i es corresponien a masies per a una unitat familiar que podria subsistir de la feina de les seves terres. Totes haurien disposat, doncs, de les estructures necessàries: Celler, coberts, graner, cup i terres.

Es té notícia documental de masies a Pallejà d’ençà del segle XII.

Al capbreu dels anys 1600-1601 es comptabilitzen fins a 19 masies o cases de pagès aïllades, 17 dins de la jurisdicció del senyor del castell i dues de la Torroja. Aquest nombre contrasta amb les nou cases del nucli de Pallejà, llavors concentrat al voltant de la Plaça de Jacint Verdaguer.

- Pal·laliana, butlletí del museu municipal de Pallejà (2019), núm. 20, setembre de 2019, pp. 10-11.