Sistema de cable aeri de Ciments Molins
Pallejà

La Pedrera - Ciments Molins
    Zona de les pedreres, al sud-oest del nucli urbà.

Ciments Molins
    Dolent
    Es tracta d'estructures en desús, majoritàriament fetes amb ciment i ferro en desús que s'han anat degradant.
    Diverses propietats (08156A008000340000FM, 08156A007000170000FQ)
    Ainhoa Pancorbo Picó

Pilones que queden del cable aeri que Ciments Molins feia servir pel transport de la pedra des de la pedrera del cim de les Planes, a Pallejà, fins a la nova fàbrica de Quatre Camins.

Així, prop de la pedrera de les Planes encara s’observa l’edifici on es feia el cribratge i la separació per mides, amb dues grans tremuges que anaven a parar a l’estació de càrrega de les vagonetes. A la part inferior d’aquest edifici es troba la galeria des d’on es carregaven les vagonetes i on s’iniciava el recorregut del cable aeri.

Avui no en queda res de la maquinària ni del cable a l’interior de la galeria. Sí que resten en canvi gairebé totes les pilones, llevat d’aquelles que hi havia per on avui passa la variant de Vallirana o a la zona més immediata a la fàbrica.

Avui l'edifici es troba abandonat i les pilones mimetitzades amb el bosc.

Al voltant de 1928 Ciments Molins va ampliar els seus terrenys de la fàbrica de Quatre Camins amb la incorporació de 70.000 m2 on havia funcionat anys enrere una fàbrica de totxos que havia fracassat.

Allà es va fer un edifici d’oficines, un magatzem de recanvis, una nau sense tancament per hidratar la calç produïda pels antics forns i un habitatge on hi havia de viure l’encarregat. També es construeix una gran nau de matèries primeres on s’instal·la un pont grua i quatre sitges sobre les quals es col·loca l’estació receptora d’un telefèric, que comunicaria la fàbrica amb la pedrera de Pallejà.

- POLO, Carme (2004). "Records. Ciments Molins. 75 anys d'Història". Laia Libros, pp. 22-23.