Barraca minera 2
Vallcebre

Tumí
    Pugem cap al Pla de la Barraca i agafem un trencall a la dreta cap a la Font de la Got-Got.

Anna Junyent Traserra

És la segona barraca minera que trobem quan ens arribem a la Font de la Got-Got. Es troba situada a uns 5 metres de la primera. Aquesta és una barraca petita de planta baixa i planta quadrada, amb teulada a una vessant i està construida enganxada al marge per la part del posterior. Els murs estan fets amb pedra i ciment. Té una porta a la façana de migdia que accedeix directament a la barraca. L'interior és completament buit i l'habitació de la barraca fa uns 2 metres per 2 metres. A la paret posterior hi ha una espècie d'entrant més a la paret, com si es tractés d'un armari empotrat. Al racó dret del fons hi havia l'espai per fer el foc, ja que just a sobre la teulada s'hi pot veure el forat per on sortia el fum. La teulada no té cap xemeneia i està feta amb teules. L'estat de conservació és molt bo perquè la barraca es va reformar fa pocs anys.

La trobarem seguint el sender dels Camins del Tabac.

Les barraques mineres són construccions molt senzilles que daten del segle XX, quan es van començar a obrir les primeres explotacions mineres. Les barraques eren el lloc d'aixopluc i estada dels miners, sobretot d'aquells que no podien anar i tornar cada dia a casa i que s'hi quedaven a dormir. També, en algun cas, s'hi guardaven eines. En alguns llocs, al costat de les barraques mineres s'hi van fer noves construccions com l'economat, la cantina o pisos per miners. Les barraques mineres són un element característic del Berguedà, d'aquelles zones on hi havia mineria.

ORIOLA, Josep i SOLER, Ramon (1997). Relleu fotogràfic de les mines del Berguedà. Berimprès SL.