Barraca minera 1
Vallcebre

Tumí
    Sortint del poble direcció al Pla de la Barraca, trencall a la dreta cap a la Font de la Got-Got

Anna Junyent Traserra

Aquesta és la primera barraca que trobem pujant cap a la Font de la Got-Got. Té una planta rectangular (2 per 3 metres), de planta baixa, coberta a dues vessants i el carener perpendicular a la façana de migdia. Els murs són de pedra i morter i la teulada, de teules i amb una xemeneia, s'aguanta amb bigues de fusta. L'única obertura que hi ha és la porta, situada a la façana de migdia i, tot i que anteriorment deuria tenir algun tancament, avui en dia no es conserva. Al costat de la porta hi ha un petit banc per seure-hi fet també amb pedra i morter. L'interior de la barraca és completament buit i en un racó, on es feia el foc, s'hi pot observar un forat a la teulada que era per on sortia el fum. Està molt ben conservada perquè s'ha restaurat recentment.

Les barraques es troben en un sender, seguint la ruta dels camps del tabac.

Les barraques mineres, es feien servir a finals del segle XIX i principis del XX, sobretot per guardar material en les époques que les comunicacions eren més complicades. Molts cops, també servien per allotjar els miners, sobretot aquells que venien de lluny i no podien anar i tornar cada dia de casa seva.

ORIOLA, Josep i SOLER, Ramon (1997). Relleu fotogràfic de les mines del Berguedà. Berimprès SL.