Barraca d'en Puig-Oriols
Castellfollit de Riubregós

  Anoia
  Costa de Balaguer
  Emplaçament
  A l'extrem NE de la Costa de Balaguer, entre camps de conreu i aspres.
  545

  Coordenades:

  41.78104
  1.43997
  370358
  4626642
  Número de fitxa
  08060 - 45
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Regular
  La construcció està parcialment enrunada, especialment la coberta.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08059A00200112
  Autoria de la fitxa
  Anna Camats Malet

  Petita cabana coneguda per ser l'indret des d'on es relata la destrucció que va patir el poble de Castellfollit de Riubregós, el 24 d'octubre de l'any 1822, en una ofensiva de les tropes liberals dirigides pel general Espoz y Mina, dins el context del Trienni Liberal. SAIZ (1822: 33) descriu la cabana on el general Espoz va instal·lar el quartel general, donant unes indicacions específiques que semblen coincidir amb la ubicació d'aquesta construcció.
  Es tracta d'una edificació de planta rectangular, amb parament de pedra de mida petita i mitjana, sense escairar i lligada amb morter. Els murs tenen uns 50 cm. de gruix.
  La teulada, d'una sola vessant i coberta amb teules de tipologia àrab, està sustentada amb bigues de fusta, i actualment es troba parcialment esfondrada.
  L'obertura de la porta es troba a la façana est de la barraca, i no conserva cap element físic de tancament. Cal pujar un esglaó de pedra per accedir a l'interior del recinte. A banda de la porta d'accés, hi ha una altra obertura: una finestra de forma quadrada, situada al mur posterior de la cabana. A l'interior, l'únic element de mobiliari és una pica situada a l'esquerra de l'entrada, amb parament de pedra petita lligada amb morter, i parcialment destruïda.

  Castellfollit ha patit diverses destruccions al llarg de les darreres centúries. Un dels moments més durs en la història de la població fou en el decurs del regnat de Ferran VII, concretament durant el Trienni Liberal. Fou en aquest moment quan la població va patir la repressió constitucionalista o liberal, amb un setge que va durar set dies, dirigit pel general Espoz y Mina, el qual el 24 d'octubre de l'any 1822 va ordenar destruir i saquejar Castellfollit. La vila va ser cremada, i les muralles, torres i gran part del castell foren enderrocats.

  FARELL, Joan (1994a). Castellfollit de Riubregós. Vol I. Resum històric. Folklore. Llegendes. Tradicions. Fundació Salvador Vives Casajuana.
  SAIZ, P.: Anotaciones sobre las campañas de Cataluña de 1822 y 1823, Veracruz, 1828.