UMSA. Unión Minera Sociedad Anónima.
Castellfollit de Riubregós

  Anoia
  Enfront de la vila de Castellfollit, a l'altra banda del riu, al peu del Pilaret
  Emplaçament
  Al km 28,5 de la C-1412a
  472

  Coordenades:

  41.77796
  1.44122
  370456
  4626298
  Número de fitxa
  08060 - 44
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Precatàleg de patrimoni. Normes Subsidiàries (2000)
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08059A00300090
  Autoria de la fitxa
  Anna Camats Malet

  Antiga fàbrica de guix i de ciment ràpid, actualment abandonada, que forma part del Patrimoni Miner de la comarca de l'Alta Segarra. Una de les característiques geològiques d'aquesta zona és la presència de guixos i les calcolutites del Complex Lacustre de Sanaüja, minerals explotats des d'antic en aquesta zona. El complex industrial de la U.M.S.A. està situat, precisament, en un indret on es fan palesos aquests nivells de calcolutites.
  Les instal·lacions de la fàbrica, en bon estat de conservació, consten d'una gran nau, de dues plantes i amb coberta de doble vessant, i diverses construccions annexes: dues a l'oest i dues davant la façana principal.
  El conjunt arquitectònic és construït amb maons i amb acabat d'obra vista, excepte la façana de l'annex d'entrada, que està arrebossada. D'aquesta façana, així com també de la de la nau principal, cal destacar la decoració del fris superior, que adopta una morfologia arrodonida, i que, juntament amb les sigles del seu nom, constitueix un tret identitari de la fàbrica.
  Les finestres, presents en tots els edificis del recinte, són de línies rectes, de forma rectangular, i estan protegides amb reixes, formant una retícula.
  A l'est de la nau principal hi ha un mur de pedra que funciona com a talús del terreny natural, i a la part posterior, hi ha un altra edificació, aquesta construïda amb pedra, de la qual sobresurten dues xemeneies per evacuar els gasos produïts durant el procés de combustió.
  L'interior de la fàbrica es troba força deteriorat, però encara conserva part de la maquinària pròpia del seu funcionament, com dos dels cubs metàl·lics per on queia el ciment un cop elaborat.
  Uns metres a l'est del recinte industrial, a l'altra banda del camí d'accés, hi ha situada la caseta que abastia d'electricitat la fàbrica.

  FARELL, Joan (1994b). Castellfollit de Riubregós. Vol II. Toponimia i vocabulari de la vila i el terme. Fundació Salvador Vives Casajuana.