Barraca dels Pujols 3 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  600 m al sud-est d'El Ferràs

  Coordenades:

  41.87285
  1.94965
  412839
  4636192
  08012-197
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Modern
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Difícil
  Productiu
  Privada
  Ref. cad.: 018A00013
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 12 m2, i construïda amb carreus de pedra irregulars i lligats en sec. Al mur de llevant hi ha una obertura en forma de porta. La porta està tapada amb un reixat, tancant-ne l'interior de la barraca per tal de poder-hi posar animals. El sostre està fet amb el sistema de proto-volta cònica, a base de la superposició de lloses grans i coronades per una llosa de més grans dimensions. Les lloses estan cobertes per terra aixafada per tal d'aïllar tèrmicament l'estructura.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.