Barraca del Xopa Avinyó

  Bages
  Avinyó
  350 m a l'est d'El Ferràs

  Coordenades:

  41.87425
  1.94733
  412648
  4636350
  08012-196
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Modern
  Popular
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 018A00013
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 10 m2, i construïda amb carreus de pedra irregulars i lligats en sec. Al mur de migjorn hi ha una obertura en forma de porta. La porta està tapada amb un reixat, tancant-ne l'interior de la barraca per tal de poder-hi posar animals. El sostre és de doble vessant i està fet amb lloses grans subjectades sobre d'un tramat de bigues de fusta.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.