Barraca de la Rovirassa Avinyó

  Bages
  Avinyó
  800 m al nord-oest de Cal Tonico

  Coordenades:

  41.86888
  1.94639
  412563
  4635755
  08012-195
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Popular
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Pública
  Ajuntament d'Avinyó Pl. Major, 11 08279 - Avinyó
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 8 m2, feta amb carreus de pedra irregulars i lligats en sec. A la paret de migjorn hi ha una obertura en forma de porta. El sostre era de doble vessant i fet amb lloses de pedra suportades sobre un tramat de bigues de fusta. Actualment la totalitat del sostre ha cedit.

  Hi ha gran quantitat de vegetació tan a l'exterior com a l'interior de la barraca

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.