Barraca del Veià Avinyó

  Bages
  Avinyó
  600 m a l'est d'El Ferràs

  Coordenades:

  41.86524
  1.96353
  413981
  4635333
  08012-198
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Modern
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 018A00010
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta rectangular i una superfície aproximada de 6 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra, lligats en sec. A la paret de llevant té una obertura en forma de porta. El sostre és de doble vessant i està construït amb lloses que recolzen sobre una estructura de bigues de fusta. Gran part del sostre ha cedit.

  Hi ha força vegetació a l'interior de la barraca.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.