Barraca dels Ometells 2 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  900 m al sud-est del poble d'Avinyó

  Coordenades:

  41.85738
  1.96044
  413714
  4634464
  08012-205
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Modern
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Productiu
  Privada
  Ref. cad.: 010A00010
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta quadrangular, amb una superfície de 12 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. A la paret de llevant hi trobem una obertura en forma de porta. El sostre és de doble vessant fet amb lloses grans sostingudes sobre una estructura de bigues de fusta. Sobre de les lloses hi ha disposada terra aixafada que funciona com a aïllant tèrmica. A la porta una reixa per tal d'impedir de sortir el bestiar que ocasionalment s'hi disposa.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.