Barraca dels Ometells 1 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  600 m al sud-est del poble d'Avinyó

  Coordenades:

  41.85925
  1.96309
  413936
  4634669
  08012-204
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Modern
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 010A00004
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta quadrangular, amb una superfície de 10 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. A la paret de ponent hi trobem una obertura en forma de porta. El sostre és de doble vessant fet amb lloses grans sostingudes sobre una estructura de bigues de fusta. Sobre de les lloses hi ha disposada terra aixafada que funciona com a aïllant tèrmica. Dintre de la barraca hi ha diversos elements etnogràfics del treball agrícola (gerro fet de fang, una forca...) de fa aproximadament uns cinquanta anys, però sense rellevància remarcable.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.