Barraca dels Ometells 3 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  400 m al nord-oest del molí del Verdaguer

  Coordenades:

  41.85547
  1.96797
  414336
  4634244
  08012-206
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Modern
  Popular
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 010A00011
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta semicircular, amb una superfície de 6 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra, lligats en sec. A la vessant de tramuntana hi ha una obertura en forma de porta. El sostre era de volta cònica a partir de la superposició de lloses coronades amb una llosa més gran que la resta. El sostre, però, ha cedit amb la seva pràctica totalitat.

  Hi ha presència de força vegetació a l'exterior de la barraca.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.