Barraca del Vilamajor Avinyó

  Bages
  Avinyó
  300 m a l'est del Serrat de Puigdases

  Coordenades:

  41.85221
  1.96276
  413899
  4633888
  08012-209
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Modern
  Popular
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 010A00012
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta circular, amb una superfície aproximada de 10 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra, lligats en sec. A la vessant de migjorn hi ha una obertura en forma de porta. El sostre és de volta cònica, a partir de la superposició de diverses lloses grans una sobre de l'altra, coronades per una llosa més gran que la resta. Sobre de les lloses del sostre hi ha terra aixafada que funciona com a aïllant tèrmic.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.