Barraca del Roqueta Avinyó

  Bages
  Avinyó
  200 m a l'est del Serrat de Puigdases

  Coordenades:

  41.85296
  1.96095
  413750
  4633973
  08012-208
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Modern
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 010A00012
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 8 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. A la paret de migjorn hi trobem una obertura en forma de porta. El sostre és de volta cònica, fet a partir de la superposició de lloses que es coronen amb una llosa de proporció més gran que la resta. A sobre de les lloses hi ha terra aixafada per aïllar tèrmicament el conjunt. Sobre de tota la terra hi ha un carreu de pedra disposat de manera vertical. A la vessant septentrional hi ha una petita obertura que funciona com a ventilació. Destaca la planta quadrada, perfectament regular.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.