Barraca de Salt d'Euga
Avinyó

Avinyó
    450 m a l'est del Serrat de Puigdases

Marc Cucurella Pinilla

Barraca de planta rectangular amb una superfície aproximada de 6 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. A la paret de llevant hi ha una obertura en forma de porta. El sostre està fet de proto-volta cònica a base de la superposició de lloses coronades, en aquest cas, per una llosa d'enormes proporcions. Sobre del conjunt de lloses hi ha terra aixafada que funciona com a aïllant tèrmic.

Hi ha força vegetació a l'exterior de l'estructura.

La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

- SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.