Barraca de Salt d'Euga Avinyó

  Bages
  Avinyó
  450 m a l'est del Serrat de Puigdases

  Coordenades:

  41.85283
  1.96436
  414033
  4633955
  08012-210
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Modern
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Regular
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 010A00012
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta rectangular amb una superfície aproximada de 6 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. A la paret de llevant hi ha una obertura en forma de porta. El sostre està fet de proto-volta cònica a base de la superposició de lloses coronades, en aquest cas, per una llosa d'enormes proporcions. Sobre del conjunt de lloses hi ha terra aixafada que funciona com a aïllant tèrmic.

  Hi ha força vegetació a l'exterior de l'estructura.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.