Barraca d'Oms Avinyó

  Bages
  Sta. Eugènia de Relat
  300 m al sud-oest de la Masia de Coll de Comadoms (Gaià)

  Coordenades:

  41.91048
  1.96902
  414497
  4640351
  08012-211
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Popular
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Bo
  Està ben atesa i restaurada.
  Inexistent
  Difícil
  Productiu
  Privada
  Ref. cad.: 020A00002
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta circular i una superfície aproximada de 8 m2, construïda amb carreus irregular lligats en sec. A la vessant de llevant hi ha una obertura en forma de porta. Els carreus que delimiten la porta són excepcionalment grans. El llindar de la porta està fet amb una biga de fusta. El sostre de la barraca està fet amb volta cònica a partir de la superposició de lloses coronades per una llosa de més gran proporció al capdamunt. A sobre de les lloses hi ha terra com a aïllant tèrmic. Dalt de tot de la terra hi ha un carreu de pedra. A l'interior, a la part de ponent, hi ha un receptacle a la pedra.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.