Barraca de Vilapudúa de Baix 1 Avinyó

  Bages
  Sta. Eugènia de Relat
  300 m al sud-est de La Baumeta

  Coordenades:

  41.89231
  1.98078
  415448
  4638322
  08012-212
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  XVIII-XIX
  Regular
  El sostre ha començat a patir moviments desestabilitzadors de l'estructura.
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 022A00006
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta circular i una superfície aproximada de 8 m2, construïda amb carreus irregular lligats en sec. A la vessant de llevant hi ha una obertura en forma de porta. El sostre de la barraca està fet amb volta cònica a partir de la superposició de lloses, sobre de les quals hi ha terra aixafada com a aïllant tèrmic. La part del sostre que dóna a la façana ha començat a perdre algunes lloses i provoca una desestabilització del propi sostre a mitjà termini. La part de ponent de la barraca reposa sobre una balma natural, i això fa que la paret de pedres no comenci fins a una alçada aproximada de 60 cm respecte el nivell de terra. A la vessant de tramuntana hi trobem un llit-taula fet de lloses de pedra.

  Les barraques de Vilapudúa tenen el sostre molt baix i semblen construïdes pel mateix autor.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.