Barraca del Semenià Avinyó

  Bages
  Sta. Eugènia de Relat
  600 m a l'est del mas Relat

  Coordenades:

  41.87862
  1.97395
  414863
  4636809
  08012-178
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Modern
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 019A00013
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta quadrangular amb una superfície aproximada de 12 m2. Està construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. A la paret de migjorn hi ha una obertura en forma de porta. El sostre és de proto-volta cònica, ja que està fet a partir de la superposició de lloses, coronades per una llosa molt més gran que la resta. Les lloses estan cobertes amb terra com a aïllant tèrmic. Dins de la barraca hi trobem un element molt peculiar, ja que just al centre d'aquesta hi ha un dipòsit excavat al terra en forma quadrada i d'una fondària d'1 m. Aquest dipòsit està fet amb carreus regulars i lligat amb morter. Segurament és posterior a la construcció de la barraca.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.