Barraca de Relat 1 Avinyó

  Bages
  Sta. Eugènia de Relat
  250 a l'est del mas Relat

  Coordenades:

  41.87842
  1.97761
  415167
  4636783
  08012-177
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Modern
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 019A00013
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta circular d'una superfície aproximada d'uns 10 m2. Construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. A la vessant de migjorn hi trobem una obertura en forma de porta. El sostre estava fet amb volta cònica, a basa de la superposició de lloses cobertes a dalt de tot per una llosa més gran. Gran part del sostre, però, està desprès; igual que s'ha perdut la part occidental de la paret de la barraca.

  Té un excés de vegetació tan a l'exterior com a l'interior, dificultant-ne àdhuc la fotografia.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.