Barraca de Relat 3 Avinyó

  Bages
  Sta. Eugènia de Relat
  500 m al sud-est del mas Relat

  Coordenades:

  41.87666
  1.97499
  414947
  4636590
  08012-179
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Popular
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 019A00017
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta quadrangular, amb una superfície de 6 m2. Està feta amb carreus de pedra irregulars i lligats en sec. A la paret de migjorn hi havia una obertura en forma de porta. El sostre era de proto-volta cònica, a base de la superposició de lloses fins a coronar-se amb una llosa més gran que la resta a dalt de tot del sostre. Actualment tan la paret de migjorn com la occidental estan molt malmeses i el sostre ha cedit gairebé en la seva totalitat.

  Hi ha molta vegetació externa

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.