Barraca del pla del Batlle 1
Copons

Pla del Batlle, 08289
    A llevant del nucli urbà de la vila, prop del camí que va a la Muntanya i la serra Morena

La coberta està enrunada i l'interior ple de vegetació.
    Adriana Geladó Prat

Barraca de pedra seca i planta rectangular, que presenta la coberta de dues vessants completament enrunada. Compta amb un portal d'accés rectangular, que en aquest cas està reformat amb morter de calç. La llinda és plana, estreta i amb l'any 1926 gravat al damunt. A l'interior, cobert de vegetació, es conserva un pedrís per seure. La construcció està bastida en pedra escairada encaixada i disposada en filades més o menys regulars, amb petites pedres falcant les juntes.

La tècnica de la pedra seca o pedra en sec consisteix en encaixar pedres sense utilitzar cap tipus de morter ni argamassa per lligar-les. En ocasions s'utilitza terra per tapar els forats que hi puguin quedar, amb la intenció d'evitar filtracions d'aigua. També es pot utilitzar aquesta terra barrejada amb pedruscall a l'interior dels murs, a mode de reble. A Copons, les barraques de pedra seca estan directament relacionades amb el cultiu de la vinya, tot i que també amb l'agricultura i amb altres usos com l'aixopluc davant les inclemències del temps o com a magatzem per guardar-hi eines. Les de dimensions més grans, fins i tot, també s'utilitzaven com a refugis pels animals.