Barraca del Pla de la Garriga 1 Avinyó

  Bages
  Sta. Eugènia de Relat
  400 m a l'oest de Vilapudúa de Baix

  Coordenades:

  41.89214
  1.9843
  415740
  4638299
  08012-187
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Popular
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Regular
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 022A00007
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta circular amb una superfície d'uns 6 m2. Està construïda amb carreus de pedra irregulars i lligats en sec. A la vessant de tramuntana hi ha una obertura en forma de porta. El sostre està fet amb volta cònica, a base de la superposició de lloses tapades amb una llosa més gran al capdamunt. A la vessant de llevant, a l'interior de l'estructura, hi ha un receptacle.

  Hi ha molta vegetació a l'exterior de la barraca.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.