Barraca del Pla de la Garriga 2 Avinyó

  Bages
  Sta. Eugènia de Relat
  600 m al sud-est de Vilapudúa de Baix

  Coordenades:

  41.88896
  1.98321
  415645
  4637947
  08012-188
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Modern
  Popular
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 022A00006
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta rectangular, amb una superfície aproximada de 12 m2, construïda amb carreus irregulars i molt allargassats, lligats en sec. A la paret de tramuntana hi ha una obertura en forma de porta. El sostre és de proto-volta cònica, feta a partir de la superposició de lloses de pedra i, a dalt de tot, tres grans lloses que omplen el buit rectangular. El sostre està cobert amb terra aixafada que funciona com a aïllant tèrmic. A la paret de migjorn trobem una petita obertura.

  El tipus de construcció i ús de carreus allargats coincideix amb les barraques del Pla de la Garriga, amb la qual cosa podria ser del mateix constructor. Aquesta barraca destaca concretament per la seva qualitat arquitectònica.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.