Barraca del Pla de la Garriga 3 Avinyó

  Bages
  Sta. Eugènia de Relat
  700 m al sud-est de Vilapudúa de Baix

  Coordenades:

  41.88932
  1.98192
  415539
  4637989
  08012-189
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Modern
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 022A00006
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya feta de dos àmbits diferenciats: el cobert i la barraca. La barraca és de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 8 m2. Construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. A la paret de migjorn hi ha una obertura en forma de porta. El sostre està fet amb lloses de pedra que reposen sobre d'un tramat de bigues de fusta, tot i que gran part del sostre ha cedit. El cobert té l'entrada oposada a la de la barraca, a la banda de tramuntana. Té una planta quadrangular, amb una superfície de 10 m2, i fet amb carreus irregulars de pedra en sec. El sostre està fet igualment amb lloses que descansen sobre de bigues. Tot i que el sostre del cobert es conserva pràcticament intacte.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.