Barraca del Guiumara 2 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  450 m a l'est d'Els Pujols

  Coordenades:

  41.86801
  1.95953
  413652
  4635645
  08012-136
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Modern
  XVIII-XIX
  Regular
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 018A00010
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya amb una planta semi-oberta que consta d'una sola paret semicircular i un sostre. A la vessant septentrional hi ha una balma natural on es recolza el sostre i que fa de paret de la barraca. A la part de ponent és on trobem el mur de carreus irregulars lligats en sec i que fa una forma semicircular. La vessant sud i est resten obertes (sense murs). El sostre està fet de lloses de pedra grosses superposades, generant una sola vessant, però sobretot aprofita la mateixa roca natural de la balma, amb la qual cosa podem apreciar que la barraca ha estat, en part, excavada a la vessant de terra on està ubicada.

  No hi hem pogut accedir a prop ja que està al mig de la vessant d'un turó i resta molt inaccessible.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.