Barraca del Garrigó Avinyó

  Bages
  Avinyó
  300 m a l'oest del poble d'Avinyó

  Coordenades:

  41.86553
  1.96134
  413799
  4635368
  08012-135
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Modern
  Popular
  XVIII-XIX
  Regular
  Inexistent
  Fàcil
  Productiu
  Privada
  Ref. cad.: 018A00015
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta quadrangular, amb una superfície de 8 m2 i construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. A la vessant de llevant de l'estructura hi trobem una obertura en forma de porta. El sostre és de doble vessant, fet amb lloses i, segurament sostingudes per bigues de fusta. La barraca està tancada per una porta i no hi hem pogut accedir. Sobre del sostre de pedra s'hi ha disposat un sostre d'uralita per protegir la barraca.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.