Barraca de Guiumara 1 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  200 m a l'oest del poble d'Avinyó

  Coordenades:

  41.86488
  1.96375
  413998
  4635293
  08012-134
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Modern
  Popular
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 018A00010
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca quadrangular, amb una superfície de 8 m2 i construït amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. Té una obertura en forma de porta a la paret de migjorn. El sostre està fet amb una successió de lloses de pedra que estan coronades per una llosa més gran, fent una proto-volta cònica ja que passa de la planta quadrada a la llosa central. La part central del sostre ha cedit. Sobre de les lloses hi ha terra aixafada que funciona d'aïllant tèrmic. La part posterior de la barraca està aprofitant una balma natural on s'adossa l'estructura.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.