Les Oliveres
Avinyó

Horta d'Avinyó
    850 m al sud del carrer Torcó

Marc Cucurella Pinilla

Masia de planta baixa, pis i golfa amb una superfície aproximada de 756 m2. La coberta és de dues vessants que fan el desguàs a les façanes laterals. L'acabat exterior és de pedra vista, la porta adovellada i les obertures emmarcades amb
    pedra carejada. Originàriament era de planta baixa més golfa i es féu una ampliació vertical. S'observen intervencions i ampliacions de diferents èpoques, adossat hi ha un volum més alt de maçoneria de pedra vista, de planta baixa més
    dos pisos, l'últim pis amb galeries. Té baluard i diferents edificis complementaris (coberts i corts). Se situa en un entorn rural envoltada de camps de conreu i bosc. En destaca la llinda de la finestra del primer pis de la façana de migjorn.

En el fogatge de 1553 ens apareix el nom de Bartomeu Oliveres lligat a un mas que portaria el seu nom. Aquest mas està vóra d'El Freixa i de Roqueta o sigui que, sens dubte, pertany a l'antic mas de Les Oliveres. Segurament de l'antic edifici del segle XV o XVI ja no en quedi res, degut a l'aixecament al segle XVII d'un nou edifici que, reformat en diverses ocasions, és el que avui dia encara es manté dempeus.

- IGLESIAS, Josep (1979). El Fogatge de 1553, Ed. Fundació Vives i Casajuana, Barcelona.
    - TRESERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.