Barraca del Guiumara 3 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  400 m al sud-est d'Els Pujols

  Coordenades:

  41.86374
  1.95835
  413549
  4635172
  08012-137
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Modern
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Productiu
  Privada
  Ref. cad.: 013A00004
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta circular amb una superfície de 6 m2, feta amb carreus irregulars de pedra, lligats en sec. A la vessant de migjorn té una obertura en forma de porta. El sostre és de volta cònica, a partir de la superposició de lloses de pedra tancades per una llosa més grossa al centre de tot el conjunt. Les lloses estan tapades amb terra per aïllar tèrmicament l'estructura. Sobre de la terra hi ha, al capdamunt, una pedra vertical. Hi ha una porta de fusta que tanca la barraca.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.