Barraca de vinya de Clapers III
Sant Feliu Sasserra

    Bages
    Sector central del terme municipal
    Emplaçament
    A 2.100 metres de la carretera B-431 punt quilomètric 63,8

    Coordenades:

    41.93575
    2.00351
    417390
    4643123
    Número de fitxa
    08212 - 100
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Popular
    Estat de conservació
    Regular
    Presenta vegetació a la teulada i als voltants.
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 003A00046
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    La barraca de vinya es troba situada a escassos metres de la barraca de Clapers II, a l'extrem d'un petit i sinuós camp. Aquesta barraca és d'alçada menor a les altres però amb una amplada similar, i presenta força vegetació a la coberta. Està construïda amb la tècnica de pedra seca, falsa cúpula i ràfec de lloses que delimita el seu perímetre. Orientada al sud té al seu interior una bóta i una petita finestra per la qual s'hi filtra una tèbia llum.

    A zona de Clapers s'hi conserva alguna feixa amb vells ceps conservant el marc del què va representar l'explotació vinícola al municipi de Sant Feliu Sasserra.

    Aquestes barraques de vinya, també anomenades barraques cerdanes, les construïren els pastors cerdans que baixaven a les planes a llogar-se com a jornalers en el camp. La seva coneixença i experiència en l'art de la construcció de la pedra seca, molt utilitzada en les zones pirinenques, va portar a deixar testimoni d'aquest tipus de construcció en aquestes contrades. Les barraques tenien el seu ús en l'emmagatzematge dels utensilis emprats en les feines del camp, així com també com aixopluc esporàdic en cas de necessitat, ja que les reduïdes dimensions no creen espai per a llarg estatge. El conreu de vinya s'expandí durant els segles XVII i XIX fins a l'arribada de la fil·loxera (insecte que ofega els ceps) vers el 1890 que provocà la crisi vinícola.