Barraca de vinya de Clapers III Sant Feliu Sasserra

  Bages
  Sector central del terme municipal
  A 2.100 metres de la carretera B-431 punt quilomètric 63,8

  Coordenades:

  41.94388
  2.01544
  418389
  4644014
  08212-100
  Patrimoni immoble
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Popular
  Regular
  Presenta vegetació a la teulada i als voltants.
  Inexistent
  Fàcil
  Productiu
  Privada
  Ref. cad.: 003A00046
  Jordi Compte i Marta Homs

  La barraca de vinya es troba situada a escassos metres de la barraca de Clapers II, a l'extrem d'un petit i sinuós camp.
  Aquesta barraca és d'alçada menor a les altres però amb una amplada similar, i presenta força vegetació a la coberta. Està construïda amb la tècnica de pedra seca, falsa cúpula i ràfec de lloses que delimita el seu perímetre. Orientada al sud té al seu interior una bóta i una petita finestra per la qual s'hi filtra una tèbia llum.

  A zona de Clapers s'hi conserva alguna feixa amb vells ceps conservant el marc del què va representar l'explotació vinícola al municipi de Sant Feliu Sasserra.

  Aquestes barraques de vinya, també anomenades barraques cerdanes, les construïren els pastors cerdans que baixaven a les planes a llogar-se com a jornalers en el camp. La seva coneixença i experiència en l'art de la construcció de la pedra seca, molt utilitzada en les zones pirinenques, va portar a deixar testimoni d'aquest tipus de construcció en aquestes contrades.
  Les barraques tenien el seu ús en l'emmagatzematge dels utensilis emprats en les feines del camp, així com també com aixopluc esporàdic en cas de necessitat, ja que les reduïdes dimensions no creen espai per a llarg estatge.
  El conreu de vinya s'expandí durant els segles XVII i XIX fins a l'arribada de la fil·loxera (insecte que ofega els ceps) vers el 1890 que provocà la crisi vinícola.