Barraca de la Rovirola
Olesa de Bonesvalls

Feixes de la Rovirola. 08795 OLESA DE BONESVALLS
    Feixes de la Rovirola, prop de Mas Corts Nou

XVII-XIX
    Cortés Elía, Mª del Agua

La barraca es troba a les feixes de la Rovirola, entrant pel primer trencant a la dreta un cop passat el mas Cort Nou en direcció a coll de Garró. Es troba a un costat de l'antic conreu en una zona de feixes amb marges de pedra. La barraca és de planta quadrangular, de pedra seca, coberta amb falsa cúpula amb terra i pedres a sobre en la que ha crescut una mata d'herba de Sant Jordi. Té una porta rectangular amb llinda de pedra i a cada costat de la porta, als angles de la construcció, hi ha un paravent de forma triangular que decreix des del sostre fins al terra, formant una protecció de l'entrada.

Les barraques d'Olesa en els seus origens no eren de vinya tot i que després ho fossin. Les utilitzaven com a refugi temporal del pagès, magatzem d'estris del camp i habitatge ocasional, així com per ús dels carboners. Més tard a algunes barraques se'ls va adossar un corral. Son construccions de mitjan del segle XIX, encara que pot haver alguna més antiga. La tipologia de les barraques del terme d'Olesa són diferents de les barraques de la zona de Begues. Les d'Olesa són de pedres irregulars i no son impermeables, sinó que s'impermeabilitzen posant terra a sobre i pedres; les parets ja pugen inclinades des de la base. En canvi les de Begues formen volta a l'interior i a l'exterior formen un curull de pedres que fan pressió a la cúpula i que pel gruix de la teulada ja queda impermeabilitzada; en aquestes les parets pugen rectes fins al començament de la volta del sostre en que ja es comencen a tancar. Fotografia de Santi Estrada.

Es troba dins la propietat dels Parellada Torrents, però la va construir algun parcer de les terres d'aquesta hisenda probablement al segle XVIII, tot i que pot ser anterior.

ESTRADA, D.; ESTRADA, S.; FARRÉ, P.; MITJANS, M.; ROS, D.; ROS, N.; ROS, R.; SOLER, J. (2005). Petjades Històriques. Recull de construccions rurals en pedra seca i altres curiositats naturals al terme d'Olesa de Bonesvalls. Grup de Recerca Olesa Rural. Edicions Andana, Vilafranca del Penedès.