Barraca del Cinto 2
Olesa de Bonesvalls
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Es troba a prop de l'antic camí de Vallirana a Olesa, al vessant dret de la riera d'Olesa, al fondo de la cova Romaguera, en un lloc boscós. Per arribar-hi cal agafar el camí que segueix per la riera d'Olesa cap al Pont de l'Arcada. És una barraca de planta circular, de pedra seca amb coberta de volta de pedra amb terra i pedres a sobre. Les parets són lleugerament entalussades i té una única porta rectangular amb doble llinda que deixen entre mig un espai obert, possiblement per facilitar la sortida de fums de l'interior.
Les barraques d'Olesa en els seus origens no eren de vinya tot i que després ho fossin. Les utilitzaven com a refugi temporal del pagès, magatzem d'estris del camp i habitatge ocasional, així com per ús dels carboners. Més tard a algunes barraques se'ls va adossar un corral. Son construccions de mitjan del segle XIX, encara que pot haver alguna més antiga. La tipologia de les barraques del terme d'Olesa són diferents de les barraques de la zona de Begues. Les d'Olesa són de pedres irregulars i no son impermeables, sinó que s'impermeabilitzen posant terra a sobre i pedres; les parets ja pugen inclinades des de la base. En canvi les de Begues formen volta a l'interior i a l'exterior formen un curull de pedres que fan pressió a la cúpula i que pel gruix de la teulada ja queda impermeabilitzada; en aquestes les parets pugen rectes fins al començament de la volta del sostre en que ja es comencen a tancar. Fotografia de Santi Estrada.
Història
Pertanyia a cal Panxones, del Cinto Tutusaus que era propietari de dos trossos de muntanya.
Bibliografia
ESTRADA, D.; ESTRADA, S.; FARRÉ, P.; MITJANS, M.; ROS, D.; ROS, N.; ROS, R.; SOLER, J. (2005). Petjades Històriques. Recull de construccions rurals en pedra seca i altres curiositats naturals al terme d'Olesa de Bonesvalls. Grup de Recerca Olesa Rural. Edicions Andana, Vilafranca del Penedès.