Barraca i corral del Futre Olesa de Bonesvalls

Alt Penedès
Fondo del Futre. 08795 OLESA DE BONESVALLS
Al fondo del Futre, a la dreta de la riera d'Olesa

Coordenades:

41.37622
1.86488
405079
4581144
08146-103
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Modern
Contemporani
XVII-XIX
Bo
Inexistent
Difícil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 010A00004
Cortés Elía, Mª del Agua

Es troba al fondo del Futre, a l'esquerra de la riera d'Olesa. És una barraca de planta circular, més aviat petita, de pedra seca i amb la teulada inclinada de pedra, porta d'arc de mig punt en forma d'ametlla que es tanca a la part superior per l'acostament dels muntants. Té un corral adossat davant la porta bastant gran.

Les barraques d'Olesa en els seus origens no eren de vinya tot i que després ho fossin. Les utilitzaven com a refugi temporal del pagès, magatzem d'estris del camp i habitatge ocasional, així com per ús dels carboners. Més tard a algunes barraques se'ls va adossar un corral. Son construccions de mitjan del segle XIX, encara que pot haver alguna més antiga. La tipologia de les barraques del terme d'Olesa són diferents de les barraques de la zona de Begues. Les d'Olesa són de pedres irregulars i no son impermeables, sinó que s'impermeabilitzen posant terra a sobre i pedres; les parets ja pugen inclinades des de la base. En canvi les de Begues formen volta a l'interior i a l'exterior formen un curull de pedres que fan pressió a la cúpula i que pel gruix de la teulada ja queda impermeabilitzada; en aquestes les parets pugen rectes fins al començament de la volta del sostre en que ja es comencen a tancar. Fotografia de Santi Estrada.

Pertanyia a la hisenda del Futre. Cal Futre estava al costat de cal Samsó, al carrer Fontana.

ESTRADA, D.; ESTRADA, S.; FARRÉ, P.; MITJANS, M.; ROS, D.; ROS N.; ROS, R.; SOLER, J. (2005). Petjades Històriques. Recull de construccions rurals en pedra seca i altres curiositats naturals al terme d'Olesa de Bonesvalls. Grup de Recerca Olesa Rural. Edicions Andana, Vilafranca del Penedès.