Barraca de la Pòpia
Rellinars

Vallès Occidental
    L’accés només pot fer-se a peu a través del bosc. Cal seguir la pista forestal que puja a la Pòpia i continuar en direcció a la carena del Cellers. Passada la cruïlla que baixa cap a Cal Cellers, uns 50 metres més endavant ja podem entrar al bosc de la nostra dreta i pujar un parell de feixes pel mig del bosc fins a trobar la Barraca.
    Serra del Ginebral
    428

41.6536
    1.90403
    408743
    4611897
    08179 - 474
    Enderroc important. Es manté la paret circular.
    08178A001000160000OJ

Barraca de pedra seca situada al peu de la Pòpia, sector oest entre la serra del Ginebral i la carena del Cellers. En aquest emplaçament encara es conserven alguns marges de pedra seca construïts per assentar les feixes de vinya, antigament conreades. El pas del temps ha repoblat les feixes de vegetació de secà i els murs van caient.

Es tracta d’una construcció de planta circular. La porta té una alçada de 130 cm, està orientada a sud i coberta amb una llinda plana, mesurant a la part inferior 100 cm i a la part superior 60 cm. El mur de construcció té un gruix de 70 cm. A llevant té un petit finestró de 20x20 cm.

El bosc en aquest sector és força sec, orientat a sud, dominat per la vegetació que ha anat substituint de forma espontània a la vinya: Pi Blanc (Pinus halepensis) amb algun Cirerer d’Arboç (Arbutus unedo). Al sotabosc hi trobem l’arbust i mates de fulla persistent i petita com el Romaní (Salvia rosmarinus), la Farigola (Thymus vulgaris) i també l’Argelaga (Genista scorpius).

Des d’aquesta Barraca hi ha una bona panoràmica del torrent del Pujolet i la carena del Cellers, amb Montserrat al fons.

L'aprofitament dels materials de l'entorn per a fer murs, marges o barraques, resultat entre d'altres de les tasques de despedregar els camps, és característic dels paisatges de pedra seca.

• Malgosa, Marc; Samper, Marc; Soler, Joan (2021). “Rellinars a les teves mans”, Guia excursionista i geogràfica. Ajuntament de Rellinars.
    • Mapa Topogràfic municipi de Rellinars (2021). Escala 1:7500, inclòs dins la guia excursionista i geogràfica de “Rellinars a les teves mans”.
    • Montlló, Jordi. Mapa de patrimoni cultural i natural de Rellinars (Vallès Occidental), juliol 2019, Àrea de Cultura DIBA, Barcelona.