Mediona

Alt Penedès
    A l’est del nucli urbà i nord est de urbanització de la Soleia, al partió amb Sant Quintí de Mediona.
    Al nord del camí de Butxafava i de Freixeneda. Al sud oest de les costes del Carrió.
    384

41.471850969345
    1.6753386267311
    389391
    4591986
    08122 - 91
    XVIII – XX
    Coberta per vegetació.
    Fitxa ARQ087 del Catàleg de bens a protegir del POUM.
    El 28/11/2018 L'art de la pedra seca: Coneixements i tècniques, fou Declarada patrimoni cultural immaterial de la UNESCO.
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Construcció de pedra seca aèria aïllada, de planta circular d’uns 3 m de diàmetre interior.

La porta, orientada a sud, sud est, fa uns 0.675 m d’amplada i està definida per una llinda plana, és a dir un gran bloc de pedra recolzat en les parets laterals. Aquests murs d’uns, 1.10 m de gruix sostenien la coberta, una falsa cúpula feta per aproximació de filades.

Té un paravent a banda i banda de la porta, definint una espècie de con d’entrada, d’uns 4 m de llarg per uns 1.10 m d’amplada.

L’estructura es troba en bon estat, però completament coberta de vegetació amb el que és quasi impossible identificar-la i determinar els seus límits.

Fitxa (de barraca) número 1729 de la Wikipedra.

És difícil determinar la cronologia exacte de les construccions de pedra seca, ja que no se'n coneixen documents. La hipòtesi més raonable situaria la gran expansió d'aquestes construccions a la primera meitat del segle XIX